Jak zvládnout emoční přejídání? Známe 7 tipů

Jste v poslední době pod zvýšenou mírou stresu a všechny své trable řešíte něčím dobrým k snědku? Pak možná máte problémy s emočním přejídáním, kterého není snadné se zbavit. Přitom, emoční jedení může mít pro naše tělo řadu nežádoucích následků. Jak tedy na něj?

Běžíte do spíže, když se cítíte sklíčeně nebo jinak rozrušeně? Nejste v tom ani zdaleka sami. Jídlo ve většině z nás vzbuzuje libé pocity. Tím spíš, pokud je plné cukru, tuku a dalších dochucovadel, o kterých říkáme, že obalují nervy. Takový problém má dokonce své vlastní jméno. Říká se mu totiž emoční jedení.

I když se ho někdy dopouštíme všichni, pokud se jedná o váš běžný kompenzační mechanismus, kterým se snažíte snížit míru stresu a dalších negativních emocí, může jít o závažný problém, se kterým je potřeba začít něco dělat.

Jak poznat, že se emoční jedení týká i vás? A jak ho dostat pod kontrolu?

emoční přejídání příznaky příčiny

Co je to emoční přejídání?

Emoční přejídání je způsob, jak jídlem potlačit nebo zmírnit negativní emoce. K nim patří například stres, hněv, strach, nuda, smutek a osamělost. Významné životní události nebo častější starosti každodenního života mohou vyvolat negativní emoce, které vedou k emočnímu přejídání a narušují například proces hubnutí.

Hlavní příznaky emočního přejídání

Mezi hlavní příznaky emočního přejídání patří například to, že jíte, i když nemáte ve skutečnosti hlad. Jedením něčeho reagujete spíš na pocit vnitřního napětí, neklidu a dalších nepříjemných emocí. Někteří lidé pak také jedí z nudy.

Dále se může objevit:

  • Náhlé a intenzivní bažení po nějaké potravině
  • Bažení po nezdravých potravinách
  • Přejídání
  • Pocit viny a studu

Hlavní příčiny a spouštěče

Problém s emočním přejídáním spočívá především v tom, že pramení z psychiky. Ne z tělesné potřeby jíst kvůli přežití.

To znamená, že ho spouští především situace, které vedou k pocitu úzkosti, nudy nebo celkového napětí. Hodně lidí sahá po jídle jako po berličce i v situaci, kdy jsou pod dlouhodobým stresem nebo jim nevyhovuje situace v soukromém životě či práci.

Specifickým spouštěčem emočního jedení může být dokonce i dodržování striktních diet, které mohou výrazně omezovat denní přísun kalorií. Vzhledem k tomu, že jsou pro tělo dlouhodobě neudržitelné, a vzhledem k tomu, že restrikce často omezují přísun důležitých látek a živin do těla, jednoho dne vaše vůle povolí a sníte vše, na co doma přijdete.

Co se týče stresu a úzkosti, tam mohou existovat dvě varianty. Řada lidí v takových chvílích přichází o chuť k jídlu. To však neznamená, že na někoho nemohou tyto potíže fungovat přesně opačně.

jak zastavit emoční přejídání

Jak zastavit emoční přejídání?

Zastavit emoční přejídání lze jen tehdy, když zapracujete na své vůli a psychickém rozpoložení. A to rozhodně nemusí být snadné. Často to vyžaduje vysokou míru sebereflexe a uvědomění toho, že máte nějaký problém. Také to může vyžadovat i nalezení vhodnějších kompenzačních mechanismů, které vám pomohou lépe zvládat nepříznivé a stresující životní situace, kterým se nedá stoprocentně vyhnout.

Vhodnou berličkou však není alkohol, kouření nebo obsesivní nakupování, které může vyústit ve finanční potíže. Také se snažte nepropadnout hazardu či dalšímu problematickému chování, ke kterému patří například i vyhledávání rizikového pohlavního styku.

Místo toho může být vhodnější alternativou dlouhodobé psaní deníku, do kterého budete zaznamenávat své pocity a myšlenky. Pomoci může i sportovní aktivita, dobrovolničení nebo docházení do nějakého zájmového kroužku, ve kterém se budete setkávat s novými lidmi.

Co se týče jedení, zkuste si osvojit tyto návyky:

  • Snažte se o dodržování zdravějšího jídelníčku
  • Když jste ve stresu, dejte si mandarinku (je zdravá, má málo kalorií, chutná sladce a příjemně voní)
  • Jezte vědomě (při každé cestě do ledničky se zeptejte sami sebe, jestli jdete jíst kvůli hladu nebo z nějakého jiného důvodu)
  • Nenechte své tělo v průběhu dne zbytečně hladovět (protože pak hůře odolává lákadlům)

V případě, že se vám nedaří problém jménem emoční přejídání i přes veškerou snahu překonat, nebude ke škodě, když kontaktujete odborníka na duševní zdraví, který má například zkušenost s řešením závislostí. (Ve vašem případě na jídle.) Ten může pomoci s identifikací vašich spouštěčů a může vám pomoci nalézt mechanismy, díky kterým pro vás už jídlo nebude dále představovat útěk.

emoční přejídání jak zhubnout

Jak efektivně a zdravě zhubnout?

I když se vám nakonec podaří emoční přejídání vyřešit, možná vám po něm zůstanou kila nahoře, kterých je potřeba se postupně zbavit. Kromě pohybové aktivity a úpravy porcí můžete svou snahu podpořit užíváním doplňků stravy na podporu hubnutí, které obsahují bylinky a další látky přírodního původu, které mohou urychlit vaše putování za vysněným výsledkem.

Velmi populární jsou doplňky stravy zvané spalovače tuků, které mohou podpořit efektivitu pohybových aktivit. V jejich složení se často společně nachází například garcinie kambodžská, L-karnitin, kofein, pomerančovník a černý pepř. Existují ale také blokátory tuků (chitosan, vitamín C) a blokátory sacharidů (inulin, vitamín C, fazol obecný, guarana, chrom…), které mohou omezit vstřebávání těchto látek během trávení do těla. Spolu se zdravější životosprávou tedy může jít o kombinaci, kterou hledáte.

Zdroj

https://health.clevelandclinic.org/emotional-eating – Vše o emočním jedení (anglicky)

https://www.healthline.com/health/emotional-eating – Co byste měli vědět o emočním jedení (anglicky)

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/weight-loss/art-20047342 – Jak překonat emoční jedení (anglicky)

O mně

Aktivně se věnuji posilování, cvičení a zajímám se o zdravý životní styl. O své poznatky se chci podělit i s vámi.