TOP 3 recepty na zdravé obědy do krabičky

Chcete zhubnout přebytečná kila, ale zatím nevíte, jak celé toto úsilí vzít za správný konec? Nebo máte dokonce pocit, že zdravá jídla nemohou být atraktivní na pohled a chuťově uspokojivá? Tak to byste možná měli v blízké době vyzkoušet některý z těchto tří obědů do krabičky, který vám jistě pomůže změnit názor!

Někteří lidé vůbec neobědvají, nebo se odbývají něčím, co rozhodně nelze považovat za zdravé. To není z hlediska hubnutí úplně ideální, protože předržovaný hlad může vyústit v pravidelné plenění ledničky ve večerních hodinách.

Vyhladovělému tělu se navíc bude jen těžko říkat NE na to, když před ním na talíři přistane objemné a na kalorie bohaté jídlo, které může několikanásobně překročit doporučený denní příjem.

Přeskakování oběda navíc může vést i k tomu, že v průběhu odpoledne a podvečera nebudete mít dostatek sil na výkon důležitých pracovních a osobních aktivit. S kručícím žaludkem se vám bude hůř udržovat pozornost a budete méně trpěliví. Velká porce kalorických a na sacharidy bohatého jídla zase může vyústit v nevolnost nebo v lenost po obědě, kdy se nám nechce vůbec nic dělat.

Jak to tedy dělat správně, aby tělo mělo palivo, nepřibírali jste a byli jste spokojení?

zdravé obědy při hubnutí

Zdravá strava při hubnutí

Nejprve nám dovolte rozbořit jeden velmi hluboce zažitý mýtus, kvůli kterému možná nemůžete dlouhodobě zhubnout. Naprosto zásadní je si totiž uvědomit, že to, co je zdravé, nemusí být automaticky i dietní.

Jen si to představte. Olivový olej se považuje za zdravý tuk. Jelikož jde ale o olej, obsahuje velké množství kalorií a s jeho používáním bychom to rozhodně neměli při vaření přehánět. Protože i kalorie ze zdravého tuku se mohou uložit do našich tukových zásob.

Při hubnutí se tedy snažte stravovat zdravě, ale zároveň sledujte, jak kalorické vybrané potraviny jsou. V případě, že patří mezi ty tučnější, vyhýbat se jim nemusíte, je ale důležité, abyste je jedli spíše v menším množství.

Mezi zdravé a nízkokalorické potraviny na hubnutí patří třeba:

  • Libové maso
  • Salátová okurka
  • Rajče
  • Hlávkový salát a zelí
  • Čekankové slazení

A mnoho dalších.

Jak by měl vypadat oběd?

Oběd by měl určitě obsahovat přiměřenou porci zeleniny nebo ovoce, protože během dne bychom měli sníst kolem 4-5 porcí. Může jít o salát, jablko nebo o jiný typ přílohy. Také by měl obsahovat dostatečné množství libového masa nebo jiných zdravých bílkovin. Bílkoviny jsou důležité pro svaly, ale také pro pocit sytosti. Mnoho lidí navíc nedokáže během dne doplnit jejich minimální potřebné množství, takže čím víc jich bude, tím lépe. A neuškodí ani nějaký menší zdroj zdravých sacharidů, které nám postupně dodají energii. (Luštěniny, tmavé těstoviny a rýže…)

3 receptů na oběd do krabičky

recept na oběd do krabičky

Těstovinový salát

Budete potřebovat: 400 g těstovin, 4-5 lžic čerstvého pesta, 1 lžíci majonézy, 2 lžíce řeckého jogurtu, ½ citronu, odšťavněného, 200 g směsi vařené zeleniny, např. hrášek, zelené fazolky, cuketa (fazolky a cuketu nakrájejte na kousky velikosti hrášku), 100 g cherry rajčátek rozkrojených na čtvrtiny, 200 g vařeného kuřecího masa, šunky, krevet, vejce natvrdo nebo sýra

Těstoviny vařte ve vroucí vodě, dokud nejsou al dente, tedy asi 11 minut, ale řiďte se pokyny na obalu. Sceďte je a vyklopte do mísy. Vmíchejte pesto a nechte vychladnout. Když jsou těstoviny vychladlé, vmíchejte majonézu, jogurt, citronovou šťávu a zeleninu. Jakmile budou těstoviny v krabičce, navrch dejte opečené kuřecí maso nebo jinou bílkovinu podle vlastního výběru.

Banánové muffiny s ovesnými vločkami

Budete potřebovat: 200 g ovesné kaše, 2 zralé banány, 2 vejce, 2 polévkové lžíce mletých semínek (např. lněné semínko nebo chia semínka), 2 datle bez pecky, 1 lžičku prášku do pečiva, 50-100 ml mléka; K podávání: čerstvě nakrájené ovoce, řecký jogurt bez příchutě

Rozehřejte troubu na 180 C a připravte si formy na muffiny s košíčky. Ovesné vločky, banány, vejce, semínka, datle, prášek do pečiva a 50 ml mléka dejte do mixéru a rozmixujte na těsto. Postupně přidávejte zbytek mléka a těsto nalijte do formiček. Vršek posypte borůvkami, malinami, pár plátky datlí nebo nasekanými ořechy. Pečte 15-20 minut, dokud těsto dobře nevyběhne a lehce nezezlátne.

zdravé obědy do krabiček

Zdravé wrapy

Budete potřebovat: 1 tortillu, 2 lžíce hummusu, 1 list hlávkového salátu ¼ mrkve, nastrouhané na struhadle, 4 proužky okurky a/nebo 2 plátky avokáda, 1 lžíce čerstvé rajčatové salsy nebo nakrájených rajčat, hrst strouhaného čedaru

Tortillu položte na prkénko, spodní třetinu potřete humusem a navrch položte salát. Na salát naaranžujte mrkev, okurku a/nebo avokádo a navrch dejte lžíci salsy. Posypte sýrem. Přeložte spodní část zavinovačky těsně nad náplň, přehněte boky dovnitř a poté zavinovačku srolujte až do konce.

Kromě zdravého a dietního jídelníčku nezanedbávejte ani cvičení, jehož výsledky můžete podpořit třeba spalovačem tuku s obsahem garcinie kambodžské, kofeinu, L-karnitinu a černého pepře.

O mně

Aktivně se věnuji posilování, cvičení a zajímám se o zdravý životní styl. O své poznatky se chci podělit i s vámi.