8 způsobů, jak zhubnout boky: Cviky a další tipy

Madla lásky jsou tak trochu eufemistickým pojmenováním tukových polštářů, které se nachází na našich bocích. Vzhledem k tomu, že nám celkem často vykukují z kalhot, je pochopitelné, že se jich chce většina z nás zbavit. Je to ale možné? A pokud ano, jak?

Pojmenování madla lásky je odvozeno od intimního spojení, kdy muž, když je k němu žena otočená zády, má ruce opřené o její boky. Vzhledem k tomu, že pak může určovat, s jakou rychlostí se bude pohybovat, tato část těla může někomu skutečně připomínat madla.

Většina z nás se ale nejspíš shodne na tom, že i když je tento název vlastně docela romantický, při pohledu do zrcadla nás veškerá vášeň rychle opouští. Stačí, když si koupíme o číslo menší kalhoty a špíček na bocích se stane viditelnější, než tomu bylo kdy předtím.

Jenže, pokud už o cvičení a hubnutí něco víte, pak jste jistě obeznámené s tím, že hubnout jednu konkrétní část těla není možné. Jak to tedy udělat, aby madla lásky konečně zmizela, ale vás to zároveň stálo co nejméně úsilí a práce?

Níže se na to půjdeme společně podívat.

Přípravky na hubnutí

První variantou, kterou můžete na svůj problém vyzkoušet, jsou doplňky stravy na podporu hubnutí. Těch existuje hned několik druhů. Známe například doplňky stravy, kterým se říká blokátory sacharidů. Ty mohou přispět k tomu, že se do těla v průběhu dne nevstřebají všechny sacharidy, které v jeho průběhu sníte. Ve složení obvykle mívají inulin, vitamín C, fazol obecný, guaranu a chrom. V podobné kategorii jsou i blokátory tuků. Tyto doplňky stravy však působí především na přijatý tuk ze stravy. V nich naopak bývá chitosan a vitamín C.

Vůbec nejoblíbenější jsou pak doplňky stravy na podporu spalování tuků, které vám mohou nabídnout garcinii kambodžskou na podporu trávení, L-karnitin, kofein na podporu metabolismu a výkonnosti během cvičení, pomerančovník nebo černý pepř.

I když žádný z těchto doplňků stravy není onou magickou hůlkou, jejímž mávnutím by se vyřešily všechny vaše starosti, spolu s cvičením a zdravějším jídelníčkem vám mohou cestu za štíhlejší postavou trochu ulehčit.

jak zhubnout madla lásky

Cviky

Cviky konkrétně na hubnutí madel lásky neexistují. Určitě vám ale pomůže, když do své životosprávy zařadíte několikrát do týdne kardio. Také nezapomínejte na občasné silové cvičení, které vám pomůže vybudovat aktivní svalovou hmotu a zrychlit metabolismus.

Zdravější jídelníček

První na mušce byste měly mít především přidané cukry, které se mohou skrývat v nápojích, již hotových omáčkách nebo v cukrovinkách. Také se snažte vyvarovat polotovarů a potravin, které obsahují nasycené mastné tuky a transmastné tuky.

K vhodným potravinám a ingrediencím naopak patří:

  • Olivový olej
  • Avokádo
  • Tučné mořské ryby
  • Ovoce, zelenina
  • Luštěniny
  • Zdroje kvalitních bílkovin

Především vláknina a zdroje kvalitních bílkovin jsou velmi důležité. Vláknina podporuje trávení a dovede na delší dobu nasytit. Obdobné výhody mají i bílkoviny, které navíc mohou podpořit růst aktivní svalové hmoty.

cviky na hubnutí boků

Méně stresu

Problémy s hubnutím nám může způsobovat i zvýšená míra stresu. A to znamená jediné. Hodit se víc do pohody! Vyzkoušet můžete například masáž jednou měsíčně. Každý den také můžete praktikovat krátké meditace. Případně si můžete vést svůj osobní deník, do kterého budete zaznamenávat své postřehy, vnitřní pocity a události.

Spánek

Pokud dostatečně nespíme, tělo se snaží získat potřebnou energii někde jinde. Například z jídla. Nevyspání však způsobuje i mnoho dalších problémů. Například jsme méně odolné vůči nejrůznějším lákadlům. Spíše tedy v takové dny sáhneme po něčem tučném, sladkém nebo slaném, než abychom se spokojily s chroupáním čerstvě nakrájené zeleniny.

Pitný režim

Revizí by měl určitě projít i váš pitný režim. V první řadě je důležité z něj vyškrtnout všechny nezdravé a slazené nápoje, které mohou v průběhu dne navýšit kalorický příjem. Místo nich si dopřávejte obyčejnou vodu (třeba s nakrájeným ovocem a bylinkami), kávu a čaj bez cukru.

Součástí pitného režimu mohou být i čiré polévky a některé druhy ovoce a zeleniny. (Například salátová okurka, meloun a další.) Naopak se snažte vyvarovat alkoholu, protože i v něm se skrývá mnoho kalorií navíc, které mohou v konečném důsledku dost zamávat s vaší celkovou kalorickou bilancí.

Velikost porcí

Můžete jíst zdravě, jak jen chcete. Pokud ale budete pravidelně překračovat rozumně nastavený kalorický příjem, pak vám to moc nepomůže a můžete dokonce i přibrat. Opravdu!

Z toho důvodu je důležité používat přiměřeně velké talíře a misky. Pokud nedokážete odhadnout vhodnou velikost porce, není ke škodě, pokud si jídlo budete na talíři, alespoň pro začátek, vážit. A následně si ho zapíšete do kalorických tabulek, které vám spočítají energetickou náročnost.

hubnutí boků madel lásky

Nejde o dietu, ale o životní styl

V neposlední řadě myslete na to, že nejde jen o krátkodobou dietu, ale o dlouhodobou změnu životního stylu. To znamená, že je vhodné si stanovit takové cíle, kterých pro vás bude realistické dosáhnout. Není vhodné snižovat svůj kalorický příjem na několik set kalorií denně, protože to není dlouhodobě udržitelné a maximálně si tím řeknete o kolaps nebo další vážné problémy.

Také je důležité, abyste se cítily po duševní stránce co nejvíce v pohodě a abyste nezapomínaly na cvičení, které můžete podpořit již výše zmíněnými doplňky stravy na podporu hubnutí a spalování tuku. I když nejde o žádnou magii, tento postup vám může trochu ulehčit putování za vysněným výsledkem.

Zdroje informací

https://www.healthline.com/nutrition/get-rid-of-love-handles – 17 tipů na madla lásky (anglicky)

https://www.healthline.com/health/what-causes-love-handles – Vše o madlech lásky (anglicky)

O mně

Aktivně se věnuji posilování, cvičení a zajímám se o zdravý životní styl. O své poznatky se chci podělit i s vámi.